De voordelen van een groen dak

Een groendak, ook bekend als vegetatiedak of sedumdak, is simpelweg een dak bedekt met planten. En het wordt steeds populairder in Nederland. Een groen dak zorgt namelijk voor isolatie van de woning en beschermt het dak tegen allerlei weersomstandigheden. Precies, een groen dak heeft ontzettend veel voordelen! En wij zetten deze voordelen voor je op een rijtje. Lees je mee?

In dit artikel lees je meer over:

 

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een plat of hellend dak met beplanting erop. Denk bijvoorbeeld aan sedum planten, kruiden of grassen. Zo'n dak heeft verschillende voordelen. 

De begroeiing draagt bij aan de isolatie van het dak, waardoor het beschermd wordt tegen UV-straling en warmte van buitenaf. Hierdoor gaat je dak 40 tot 50 jaar mee. Een groen dak vervangt alleen geen dakisolatie. Wil je de biodiversiteit bevorderen? Kies dan voor een groen dak en maak je omgeving groener!

Je kunt je dak bedekken met begroeiing zoals mossen, bloemen, struiken en grassen. Zo bescherm je je dak tegen erosie en verbeter je de afvoer van regenwater. Ook reguleert het de temperatuur van je woning door isolatie te bieden in zowel de zomer als de winter. Het aanleggen van een goede dakisolatie is wel een vereiste voordat je besluit een groen dak aan te leggen. Onze hoveniers vertellen je graag meer.

Contact

 

 

Groendak-systemen 

Denk je eraan om een groendak te nemen? Er zijn twee soorten daken om uit te kiezen. Als je een optie met weinig onderhoud en lichte begroeiing zoekt, is een extensief groendak een goede keuze. Dit type heeft een dunne laag aarde en is bedekt met sedum. Dit zijn vetplanten die goed tegen droogte en vocht kunnen, maar niet diep wortelen. 

Je kunt ook kiezen voor een intensief groen dak. Dit type dak is vaak zwaarder en heeft diverse planten en struiken. Ze bieden een groen landschap op het dak en kunnen functioneren als tuinen of recreatieruimtes.

Hoe dikker het groene dak is, hoe meer positieve effecten het heeft op het milieu en het klimaat. Maar let op, een intensief groendak vereist wel meer onderhoud.

Sedumdaken

Sedumdaken bestaan uit vetplanten die goed bestand zijn tegen droge omstandigheden. Deze daken hebben een lichte structuur en zijn daarom zeer geschikt voor verschillende weersomstandigheden. De vetplanten op het dak slaan water op in hun bladeren, waardoor ze zichzelf kunnen onderhouden tijdens periodes van weinig neerslag. Dit maakt ze niet alleen droogtebestendig maar ook uiterst efficiënt in het behoud van water.

Een groot voordeel van een sedumdak is dat het makkelijk kan worden geplaatst. Het dak bestaat namelijk uit sedummatten of cassettes die eenvoudig kunnen worden neergelegd. In de afbeelding laten we zien uit welke lagen een sedumcassete bestaat.

Sedumcassette

Het gemak van een sedumcassette

Deze speciale cassettes zijn al voorzien van beplanting en worden volledig geleverd. Het enige wat je nog hoeft te doen, is je dak voorzien van wortelwerende folie en grind, zodat het een goede waterafvoer heeft en de dakranden worden beschermd. 

Je kunt ook kiezen voor sedummatten, een uitstekende oplossing voor grote oppervlakten. In tegenstelling tot de cassette moet je bij een sedummat zelf het drainagesysteem voor waterafvoer aanleggen voordat je de matten op je dak gebruikt.

Wil je weten welke oplossing het beste past op jouw dak? Vraag onze hoveniers naar de mogelijkheden. Niet elk dak is geschikt voor beplanting.

Biodivers groendak

Het biodivers groendak is een vegetatiedak beplant met een mix van inheemse bloeiende planten en kruiden. Deze speciaal gekozen mix van planten zorgt ervoor dat er meer verschillende planten en dieren op het groendak kunnen leven. Hierdoor wordt het dak een gezonde plek voor de natuur. Dit type dak zien we vaak terug op kantoorgebouwen en scholen.

 

Biodivers dak

 

De voordelen van een groen dak

Groene daken bieden veel voordelen. Ze laten regenwater absorberen en verlichten de druk op afvoersystemen. Daarbovenop fungeert een groen dak als een schild tegen de UV-straling, temperatuurwisselingen en onstuimige weersomstandigheden, wat de levensduur van je dak aanzienlijk verlengt.  

Het dak werkt als een soort natuurlijke parasol en dempt geluid in steden. Een groen dak biedt ook een thuis voor verschillende planten, insecten en vogels. Als je kiest voor een groen dak, help je dus ook de verscheidenheid aan leven in je omgeving te bevorderen.

Subsidie voor een groen dak

Omdat groene daken tal van voordelen met zich meebrengen, verstrekken veel gemeenten en waterschappen subsidies voor de aanleg ervan. De subsidie kan variëren en oplopen tot € 40,- per vierkante meter, afhankelijk van de regelingen in jouw specifieke gemeente.

Als je van plan bent om een groen dak aan te leggen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Allereerst is het handig om te kijken naar de regels en subsidies die gelden in jouw buurt. Soms kun je geld krijgen om een groen dak te maken.

 

Aanleggen groen dak; waar moet ik beginnen?

Als je van plan bent om een groen dak aan te leggen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Allereerst is het handig om te kijken naar de regels en subsidies die gelden in jouw buurt. Soms kun je geld krijgen om een groen dak te maken. Voordat je begint, is het slim om je dak te laten controleren. 

Zorg ervoor dat het dak in goede staat is en repareer eventuele schade. Daarna kun je een eenvoudig plan maken voor je groene dak. Bedenk welke planten je wilt gebruiken en hoe je wilt dat het eruitziet. Het is belangrijk dat je dak goed waterdicht is en dat er een goed afvoersysteem is om lekkages te voorkomen.

Maak daarna een plan voor het onderhoud van je groene dak. Controleer regelmatig op onkruid en zorg ervoor dat de planten genoeg water krijgen. Wees altijd veilig wanneer je aan je dak werkt. Draag de juiste spullen, vooral als je op een schuin dak werkt.

Als het nodig is, vraag dan om hulp of advies. Misschien kan een expert je helpen bij het maken van je groene dak. Zo ben je goed voorbereid en kun je genieten van de voordelen van een prachtig dak.

 

Complete aanleg en onderhoud

Een groen dak aanleggen? Wij helpen je, van de dakinspectie tot en met de aanleg. Onze hoveniers staan klaar om samen met jou de daktuin mooi te maken en ervoor te zorgen dat het groene dak goed blijft groeien. En als het nodig is, helpen we ook met het regelmatige onderhoud, zodat je er lang van kunt genieten.

Lees meer over tuinonderhoud