Bomen voor verkoeling

VOORDELEN VAN BOMEN

Zonder bomen geen leven.

Vrijblijvend advies?

10 redenen om een boom in uw tuin te overwegen.

Heeft u een tuin, dan kunt u deze inrichten met allerlei leuke bloemen, planten en een leuk gazon. Maar heeft u ook aan bomen gedacht? Een tuin met enkel bodembedekking is eigenlijk best saai, terwijl u met één of meerdere bomen in uw tuin juist natuurlijke hoogtes en dieptes kunt creëren. En wees niet bang voor enorm grote bomen in uw kleine tuintje. In dat geval kiest u voor kleinere boompjes die hetzelfde effect kunnen bereiken als oude en grote bomen. Hieronder geven wij u 10 redenen waarom u absoluut een boom in uw tuin moet overwegen.

Bomen voor schone lucht

LUCHTKWALITEIT

1. Bomen zorgen voor schone lucht.

We worden al jaren door de nieuwsberichten op de hoogte gehouden dat het kappen van de regenwouden desastreus is voor de schone lucht op aarde. De regenwouden zijn immers de longen van de aarde. Maar dit geldt niet alleen voor het regenwoud. Elke individuele boom zorgt voor frisse lucht, ook de boom bij u in de tuin. Woont u aan een drukke weg, dan heeft u geluk als u een boom in uw tuin hebt, want hij zuivert de lucht van giftige gassen en geuren, zoals ammoniak en zwaveldioxide. Per jaar kan elke boom in uw tuin ongeveer 48 kilo aan kooldioxide opnemen.

Bomen tegen geluidsoverlast

GELUIDSVERMINDERING

2. Bomen kunnen grote geluidsoverlast voorkomen.

Naast het opvangen van vuile lucht is er nog een belangrijke reden om bomen in uw tuin te hebben als u in een drukke omgeving woont. In drukke steden heeft u altijd last van geluidsoverlast door het verkeer of een nabijgelegen luchthaven. Bomen kunnen ervoor zorgen dat de geluidsoverlast dusdanig gereduceerd wordt dat uw leefomgeving een stuk rustiger klinkt.

Bomen voor verkoeling

KOELTE

3. Bomen zorgen voor verkoeling.

Vooral tijdens hete zomers zult u dankbaar zijn dat u in uw tuin onder een boom kunt zitten. Bomen geven veel schaduw, zodat u niet telkens met parasols in de weer hoeft. Woont u in een buurt met veel bomen? Dan kunnen al deze bomen tezamen de temperatuur in uw buurt met enkele graden naar beneden brengen.

Bomen voor waardeverhoging van uw woning

VASTGOEDWAARDE

4. Bomen verhogen de waarde van uw woning.

Als u uw bomen in de tuin goed onderhoudt en er na enkele jaren prachtige bomen zijn ontstaan, dan verhoogt dit de waarde van uw woning. Vooral als u uw tuin netjes hebt aangelegd en de bomen hier goed in passen of u heeft juist heel bijzondere soorten bomen. In sommige gevallen kan dit de waarde van uw woning zelfs met 20% verhogen.

Bomen tegen wateroverlast

WATERBEHEER

5. Bomen kunnen wateroverlast verminderen of voorkomen. 

In een tuin waar alles betegeld is kan het water veel minder snel weg. In tijden van hevige buien en hoge rivieren die overstromen, zullen de bomen in uw tuin voor een snelle waterafvoer kunnen zorgen. Zij nemen zelf veel water op en kunnen water via hun wortels snel in de bodem laten zakken.

Bomen voorkomen bodemerosie

EROSIEBESTRIJDING

6. Bomen voorkomen bodemerosie.

Bodemerosie kan grote problemen veroorzaken. De bovenste laag grond kan wegwaaien door de wind of wegspoelen door de regen. De wortels van een boom houden de grond juist bij elkaar, zodat u nooit last zult hebben van bodemerosie in uw tuin.

Bomen zijn heilig

HEILIGHEID

7. In sommige culturen zijn bomen heilig.

In een ver verleden werden ook in West-Europese landen bomen als heilig beschouwd. Nog steeds zijn er veel culturen die de boom als heilig ervaren. En ga nu eens na wat voor uniek stukje natuur een boom is. Het kan uitgroeien van een enkel klein zaadje tot een kolos van een boom met een leeftijd van honderden jaren oud. We zouden dus veel meer respect voor bomen moeten hebben. 

Geneeskrachtige werking van bomen

MEDICINAAL

8. Bomen kunnen geneeskrachtig zijn.

Bomen zijn uitermate belangrijk voor de geneeskunde. Oorspronkelijk is de aspirine afkomstig van de schors van een wilg. In onze westerse wereld zijn veel medicijnen nu synthetisch, maar in veel culturen worden nog steeds medicijnen gemaakt van bomen.

Energie besparen met bomen

ENERGIE-EFFICIËNTIE

9. Bomen helpen u energie te besparen. 

In de zomer een airconditioner nodig? Niet als u genoeg bomen in uw tuin heeft. De bomen in de tuin zullen voor voldoende schaduw zorgen. Zowel uw tuin als uw woning zullen heerlijk koel blijven. In de herfst en winter zullen bomen uw woning daarnaast  beschermen tegen hevige wind. Hoge bomen vangen immers veel wind. 

Bomen zorgen voor een prachtig landschap

SCHOONHEID

10. Bomen zijn mooi.

Een reden waar niemand omheen kan: bomen zijn prachtig om te zien. Een landschap zonder bomen is een kaal landschap. Aan bomen kunt u zien welk seizoen het is en hierdoor kunt u ook elk seizoen van een andere boom genieten. De prachtige gele en rode kleuren van herfstbladeren tot frisse jonge groene blaadjes in de lente.

Een boom in uw tuin?

Overtuigd om één of meerdere bomen in uw tuin te zetten? Ga niet overhaast te werk en vraag advies aan een vakkundige hovenier. De hovenier zal u adviseren welke boom goed in uw tuin past en waarom u juist die boom in uw tuin moet plaatsen.

Ook de plek waar de boom in uw tuin komt te staan is heel belangrijk voor zowel de boom zelf als voor u om van alle voordelen te genieten. Ook hierin kunnen wij u als hovenier u adviseren. Ook over de verzorging van bomen kunt u bij ons terecht.

Kom snel langs voor een bakje koffie!

GEÏNSPIREERD OF GEÏNTERESSEERD GERAAKT?

Maak een afspraak